Professionals in afvallen 
 

Cellulitis

Wat is Cellulitis en wat kun je er aan doen?
Cellulitis wordt doorgaans beschouwd als een aandoening die samenhangt met gewicht. Men denkt dat vrouwen met overgewicht er vaker last van hebben. Niets is minder waar. Cellulitis is een aandoening waarbij gewicht en leeftijd geen rol spelen..
Het kenmerkend vrouwelijk probleem wordt doorgaans vaak sinaasappelhuid genoemd. Zo’n negentig procent van alle vrouwen krijgt er op een bepaald moment in haar leven mee te maken. Omdat het verschijnsel meestal onwenselijk is wordt er naar oplossingen gezocht. Allereerst is het echter belangrijk om te begrijpen waarom cellulitis ontstaat.
Het vet onder de lederhuid is bij vrouwen opgebouwd uit ‘steunpilaren’, waarop de huidlaag rust. Cellulitis verandert de structuur van het vet, waardoor deze niet meer in balans zijn. Dit heeft als gevolg dat de buitenlaag ruw en stug wordt. Een ongewenst verschijnsel voor een groot aantal vrouwen en bovendien een hardnekkig probleem. Helaas komt cellulitis steeds vaker voor. Vooral de laatste twintig jaar hebben vrouwen steeds meer last van cellulitis. Een ongezonde leefstijl is een van de oorzaken van de bobbelige structuur. Onvoldoende goede voeding en niet voldoende beweging dragen hier aan bij.

Kenmerken van Cellulitis.
Cellulitis is een verschijnsel dat de uiterlijke vertoning van de huid verandert. Dit verschijnsel zorgt voor een gebobbelde uitstraling (of sinaasappelhuid) op de heupen, de dijbenen en de billen. Mannen hebben significant minder last van deze aandoening, dit heeft verschillende oorzaken. De manier waarop het vrouwelijk lichaam werkt is structureel anders dan dat van het mannelijke. Het verschil zit vooral in de manier waarop de lichamen vet en tussenweefsels ordenen. De tussenweefsels worden door bobbels van cellulitis verstoord. Deze knobbels worden op hun plaats weer veroorzaakt door de vetafbraak, met als gevolg de verandering van de gedaante van het lichaam.
Een belangrijke aanwijzing van cellulitis is het verschijnsel van bobbeltjes of kuiltjes. Deze bobbeltjes komen vooral voor in de omgeving van de billen en de benen. De huid krijgt in deze gebieden dan een ruw uiterlijk wanneer deze zich ontspant. Een andere indicatie van cellulitis is dat de ruwe gebieden koud aanvoelen. Dit komt omdat de bloedcirculatie daar slecht is. Vaak is het lichaam op deze plaatsen witter dan de rest van het lichaam. Ook is het moeilijker om daar bruin te worden. Zoals eerder duidelijk gemaakt heeft cellulitis niets te maken met overgewicht. Zware en minder zware vrouwen hebben een even grote kans op cellulitis. Het kan ook andersom, namelijk dat vrouwen met overgewicht geen cellulitis hebben. De dikte van de huid, het geslacht, de leeftijd, erfelijkheid en de hoeveelheid vet die door het lichaam wordt opgenomen zijn wel factoren die invloed hebben op tot het stand komen van cellulitis. Hoewel de kans op cellulitis voor mannen lager ligt, ontkomen zij er ook niet altijd aan.
Het vrouwelijke hormoon oestrogeen is betrokken bij het ontwikkelen van vrouwelijk geslachtshormonen. Sinds de komst van hormonale medicijnen is het niveau van oestrogeen in het vrouwelijk lichaam aanzienlijk gestegen. Het geslachtshormoon zorgt ervoor dat het lichaam in staat is om een embryo te krijgen. Bij zwangere vrouwen daalt de oestrogeenspiegel zeer snel. Vrouwen hebben tegenwoordig een hogere oestrogeenspiegel dan vroeger. Het hormoon stuurt afvalstoffen van de organen naar gebieden waar deze niet goed kunnen functioneren. Het resultaat is dat deze afvalstoffen zich uiten in cellulitis.

Het behandelen van Cellulitis.
Wij zijn nu bij het punt aangekomen dat we weten hoe het ontstaat. Maar is het ook te bestrijden met bijvoorbeeld gezonde voeding en goede beweging? We hebben geconstateerd dat cellulitis een aandoening is die iedereen kan overkomen ongeacht geslacht, leeftijd of ras. Vrouwen vinden deze aandoening vaak onwenselijk. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem. We kunnen het op meerder manieren tegengaan. Ozon therapie heeft bijvoorbeeld een zeer fortuinlijke uitwerking op cellulitis. Verder is het probleem te behandelen door het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Dit betekent meer beweging, gezondere voeding en een betere hormoonhuishouding voor een juiste en bewuste behandeling van cellulitis.